Mot Yttre Hebriderna

Regn och dålig sikt, det var det väder som följde oss när vi satte kurs mot en av de yttersta ögrupperna i Skottland.

Efter att vi bytt besättning i Oban blev vårt mål Yttre Hebriderna, en segling vi beräknade skulle ta två dagar med en övernattning i Tobermory. Att den lilla byn är populär bland båtfolk märktes inte bara på att det nästan var fullt i marinan, även utbudet av affärer och restauranger skvallrade om att befolkningen ökar kraftigt under turistsäsongen. Vi fick inte plats vid bryggan, men la oss vid en boj ute i viken.

Minns du att jag skrev i mitt inlägg inför segelturen att vi ordnade med utombordsmotorn till jollen? Vi lyckades inte laga Einars, men fick låna en motor av en annan båt. Lånemotorn testades innan vi tog den ombord, den fungerade utan problem. Det kunde man inte säga nu när vi skulle i land. Jag chokade, satte i dödmansgrepp, öppnade bensinkranen och luftskruven. Gasreglaget sattes där motorns ägare sagt att man skulle ha det när den startades. Jag drog och drog utan någon antydning till att den startade. Jag testade utan choke, annan gas och luftskruven ännu mer öppen. Inget fungerade.

Regnigt fönster

Utsikten från båten i Tobermory.

Standardväder under vår resa i Skottland fram till nyligen hade varit molnigt, med ljusare himmel någon gång i bland och enstaka regnskurar. Vi hade för en gång skull haft soligt väder för två dagar sedan, det verkade som att det gjort att vädergudarna hade ovanligt mycket regn lagrat för flera dagar framåt. Eller berodde det dåliga vädret bara på att vi valt att segla till den regnigaste platsen i ett regnigt land? Oavsett orsak, med luvorna långt nedsjunkna som skydd mot regnet kämpade för att paddla den lilla gummijollen mot vinden till bryggan där vi skulle förtöja.

Vi lämnade Tobermory nästa dag. Vi testade utombordaren innan den packades undan, den startade utan problem. Det är inget stort statistiskt grundlag jag bygger det på med det verkar som att motorn startar när den bara ska testas om den fungerar, men när man ska ha den till något praktiskt visar den inte minsta antydan till samarbetsvilja.

Klarblå himmel har vi inte varit bortskämda med under vår segeltur i Skottland. Många kallar det för grått och trist väder. Jag är inte helt enig i den benämningen. Efter att ha varit fotointresserad i flera år har jag lärt mig att uppskatta dålig sikt som skapar variationer i landskapet och gör att man bara ser siluetter av klippor och träd. Soligt sommarväder däremot, det ger bara tråkigt, hårt ljus. Med det perspektivet är en semester i Skottland ett bra val.

Segling

På väg.

Segelbåtar

Segling i dåligt väder.

Blommor

Växter på en mur.

Bräken

Bräken på en mur.

Vik

Ankringsplats.

Gummibåt

På väg ut till båten.

 

Posted in Segeltur.