Nattsegling till Gotland

Hur går det att sova samtidigt som man seglar? Det var något jag funderat över och som jag ville ha svar på när jag seglade till Gotland.

Jag började allt mer känna att det var dags att testa nattsegling. Jag har seglat på natten tidigare, men då tillsammans med andra så vi kunnat sova i skift. Nu när jag skulle över till Gotland i en dålig vindriktning var jag ensam ombord, men seglingen borde bara ta ett dygn till viken på östra sidan som var målet.

Att segla i mörker utanför en kust med många fyrar såg jag inte som något stort problem. Det jag framför allt undrat över hur det går att sova när man med jämna mellanrum måste upp och hålla utkik. Turen skulle inte bli längre än att jag skulle kunna hålla mig vaken om jag måste, men tillräckligt lång för att det skulle var skönt att slumra till.

När jag kryssandes kom närmare Gotlands södra udde sänkte sig mörkret, både på grund av att solen gick ned och molnen tätnade. Vinden avtog. Jag skulle under natten inte bara behöva hålla koll på andra båtar. Ett vindskifte skulle göra att segel och kurs behövde justeras.Nattseglig

Efter midnatt satte jag på en timer och la mig fullt påklädd för att sova. Det visade sig att det inte var något problem att somna. Att gå upp med några minuters mellanrum var också lätt. Jag var inte alltför trött när jag kastade ankar när det börjat ljusna, även om jag somnade snabbt.

Jag såg fram mot fler nattseglingar, nästa gång förhoppningsvis med en stjärnhimmel med långt avstånd till närmsta ljusförorensning.

Posted in Segeltur.