Drömmen om land var drivkraften för att segla

Det kan verka motsägelsefullt, men att komma på land har länge varit orsaken till att jag drömt om att ge mig ut till havs i flera veckor i sträck.

Det var inte njutningen av att ge sig ut till havs under segel som satte i gång min dröm om långsegling. Jag tyckte redan innan jag gav mig ut på havet i något större än en kajak att det verkade härligt, men det var helt andra saker som drev min dröm.

Det var land som startade min dröm om långsegling. Jag tror aldrig att jag kommer få nog av att packa ryggsäcken och ge mig ut på tur i nordisk natur, men det finns mycket spännande att uppleva om man reser längre bort. Jag tror inte att gräset är grönare på andra sidan havet, men det har en annan nyans. Det är också andra djur som betar på det gräset. Jag vill ha variation. Dessutom kan jag efter några år på samma plats känna att jag har gått de turer jag har i närområdet och fotograferat de spännande motiven. Det finns alltid nya motiv och ljusförhållanden. Naturen är inte likadan några månader senare, men det blir längre mellan nya guldkorn.

Det var därför en härlig känsla när jag kom till Öland och för första gången lyfta ned cykeln i jollen och rodde i land. Några dagar med cykelturer och vandring längs soliga sandstränder väntade.

Cykel

På cykel bland Ölands sevärdheter.

Blommor

Havsörn

Efter att ofta ha attackeratsav tärnor när jag paddlat kan jag förstå att havsörnen tycker att de är irriterande. På en segelbåt är man längre bort från kobbar och skär där de håller till.

Byhamns raukar

Byhamns raukar påminnde mig om holocaustmonumentet i Berlin. Är det ett monument över de djur som dött ut? Det skulle passa med tanke på antalet fossiler man kan hitta här.

 

Posted in Segeltur, Tankar om segling.