Norden lämnas bakom mig

Det är inte så många som åker till Skottland för att uppleva värme, men det var vad jag gjorde.

Tanken var att ta en lugn morgon och inte skynda i väg ut på havet. Medströmmen skulle bli starkare senare på morgonen. Som vanligt bör man hålla sig i beredskap och se hur väderleksrapporten ändras. När jag vaknat och laddat hem en ny väderleksrapport till datorn visade det sig att sämre väder var på väg. Det som var i prognosen var inget stort problem, det skulle bara bli lite obekvämare, men jag vill gärna ha marginal. Varje sjömil närmare Skottland vi kom skulle öka chansen för bra väder.

Segel

Behaglig segling med dubbla försegel.

Det var kallt på Färöarna när jag var där. Om det var normalt för årstiden eller en ovanligt kall maj var lokalbefolkningen oeniga i. Jag brukar inte ha så mycket mot kyla, men för ovanlighetens skulle såg jag fram emot att komma till sydligare breddgrader och värmen i Skottland. Jag räknade ut att för varje 30 nautisk mil vi seglade borde det bli i genomsnitt en grad varmare.

Vi hade lagom vindar på hela överseglingen, bortsett från sista timmen. Det lättaste havssegling jag haft i år. Det var inte bara gynsamma vindar som gjorde det till en behaglig tur.

Avsaknadenav oljeplattformar med tillhörande skeppstrafik gjorde att man hade mindre att hålla ordning på. Däremot såg vi delfiner, dessvärre ville inga komma fram till båten.

Delfin

Delfinerna höll sig på avstånd.

Locherbervie

Locherbervie som var första orten vi kom till var inte så pittoresk som de flesta små orter i Skottland.

Gräs

I närheten av där vinankrade första natten i Skottland var det stora sandmarker med gräs.

Gräs

Ännu mer gräs.

Strand

Härlig badstrand. I bättre väder i alla fall.

Posted in Segeltur.