Problemen startar

Seglar man med digitala sjökort måste man ha backup på flera enheter, men även om man har det blir man nervös när jag två blir instabila samma dag.

Jag vaknar som vanligt före de andra. Få andra har min dygnsrytm och vaknar av sig själva tidigt på morgonen. Det betyder tid till att i lugn och ro ordna diverse saker.

Jag sätter mobiltelefonen på laddning och slår på surfplattan. Jag börjar planera vart vi ska segla framöver.
Efter ett tag startas surfplattan om. Kom jag åt något? Jag fortsätter använda den som normalt. Så sker samma sak igen.

Något är fel. Jag går över till att använda telefonen istället. Den har de samma funktionerna, men med mindre skärm. Då upptäcker jag att den slutat ladda. Jag byter kabel. Inte heller den laddar.

Solnedgång

Solnedgången i viken där vi ankrat blev fin i alla fall.

Två enheter börjar vara ostabila samma morgon. Två enheter jag har sjökort på. Jag har ytterligare en telefon. Även på den har jag sjökort. Dessvärre visar det sig att den ska ha större SIM-kort än det jag haft i den andra telefonen.

Även om reservtelefonen borde fungera känns det osäkert att ge sig ut med bara den när två enheter plötsligt slutat att fungera. Att skära till en adapter för att sätta i ett mindre SIM-kort misslyckas.

När de andra vaknat bestämmer vi oss för att jag och Alex ska ge oss ut för att se om vi får täckning och kan beställa en ny telefon till någon plats i närheten.

I regn och hård vind ger vi oss ut. Vi kommer till en kulle där vi hoppas på att få mottagning med Alex telefon. Vi använder mitt tält som skydd mot regnet. Knappt mottagning. Ska vi gå vidare och försöka på ett nytt ställe? Vi bestämmer oss för att gå tillbaka till båten och segla tillbaka till där vi ankrade när vi först kom till Skottland. Där hade vi täckning så vi i lugn och ro kan se på möjligheterna att ordna ny telefon och surfplatta.

På vägen tillbaka kommer vi till ett hus. Vi knackar på och frågar om vi kan få komma in och låna internett. Det är inget problem. Mannen som öppnar har två söner i 20-årsåldern som hela tiden hamnar i diverse problem. Han hoppas att andra ska hjälpa dem.

I huset står tubkikare på ett stativ. Väggarna pryds av bilder av fåglar. Mannen jobbar som guide och jägmästare. Han bjuder på te under tiden som vi lastar ned sjökort till Alex telefon. Med två enheter ska vi nog kunna ta oss till ett samhälle där vi i lugn och ro kan ordna med en beställning.

Vandring

Vandring dagen innan problemen.

Fjäll

Fjäll

Bro

Älv

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Segeltur.