”Norge är den sista sovjetstaten”

Höga kostnader kan ta bort skrivarglädjen, men lyckligtvis kom en röd ideologi till undsättning.

I mina förberedelser inför mina långturer har det varit några saker som jag skjutit på att ta tag i. Telefonabonnemang är ett exempel på det. Framöver kommer jag vara på tur både i Sverige och Norge. Antingen måste jag betala roamingavgifter när jag uppdaterar bloggen, eller använda ett abonnemang för varje land med månadsavgifter som löper.

Jag har i många år varit kund hos Telenor, sista tiden på grund av att de infört en tilläggstjänst som avskaffat roamingkostnader för samtal i Norden, men data och SMS har varit dyrt när jag varit i Sverige. Ska man lasta upp bilder som inte får komprimeras för mycket så man förlorar kvalitet går det åt en del megabyte när man lägger upp några blogginlägg. I praktiken handlar det kanske inte om så många hundra kronor under det kommande året, men alla kvällstidningsrubriker om höga telefonräkningar efter utlandssemestern hade tagit bort skrivarglädjen.

Tidigt i planeringen hade jag ett litet hopp om att det skulle komma ett direktiv som förbjudder roamingavgifter. Dessvärre insåg jag snabbt att det inte skulle gå igenom i tid. Tiden gick och jag hoppades att om jag bara väntade skulle det komma en lösning från tomma intet. Jag hoppas ibland på det, men förhoppningarna infris sällan.

Läser bok på mobiltelefon.

Bokläsning på mobilen.

Det är irriterande när musiken på radion avbryts av reklam, men den kan också vara nyttig. I grevens tid kom lösning via Radio Norge, en reklam om att Telia kommit till Norge och avskaffat roamingkostnader för sina kunder i Norden. Avtalet med Telenor sades upp nästa dag och ännu en sak kan kryssas av på listan över saker som måste ordnas innan jag ska ut på tur. Tack för det Televerket.

Jag kan konstatera att det är bra att Norge är den sista sovjetstaten så Telenor och Telia inte slogs i hop på slutet av nittiotalet. Det var i alla fall orsaken till att fusionen inte gick igenom enligt finansministern. Om den gjort det och Telenors prismodell vunnit över Telias hade jag varit tvungen att fortsätta betala 29 kronor i dygnet för att använda 50 MB. Tröskeln hade varit hög för att uppdatera bloggen med många bilder när jag inte kunnat få kontakt med norska sändare.

Posted in Förberedelser inför långtur.