Nya möten med hundspannen i Femundløpet

Femundløpet går över fjäll, genom skogar och över sjöar. Det gör att både deltagare och åskådare får fina naturupplevelser, i alla fall om man tar sig bort från checkpunkterna. 

Efter att jag sett Femundløpets start i Røros åkte jag hem för att packa inför att ge mig ut på fjället och möta de tävlande. Jag, Øyvind och Kristin drog varsin pulka från Søvollen längs spåret. När vi gick längs spåret i vind, snöfall och till slut sol träffade vi på spann efter spann med hundar. En del med hundar som slet betydligt mer än vad de gjort när jag såg dem dagen innan, andra såg ut att nyligen ha startat turen, trots att de lagt bakom sig 200 km senaste dygnet.

Även om det bara var några få minusgrader var vinden kall och sur. Lunch åt vi i skydd bakom en stuga  nära spåret. Även om vi inte frös med dunjackor i skydd bakom stugan var det ingen vits att sitta länge och njuta medans vi såg på hundarna som passerade. I stället fortsatte vi efter kort rast vidare till skogen på andra sidan av fjället. En kväll framför brasan med hundspann som skulle passera i mörkret väntade.

Skidåkning

På väg upp på fjället.

Fotografering av hundspann

Øyvind i full action med kameran.

Många sockor tappas av hundarna på vägen. De blir liggande kvar i spåret. Har du hund och behöver sockor är det bara att ta en tur vid en hundspannstävling så får du ett stort lager.

Många sockor tappas av hundarna på vägen som blir liggande kvar i spåret. Har du hund och behöver sockor är det bara att ta en tur vid en hundspannstävling så får du ett stort lager.

Hund med snö i pälsen,

Päls nära marken samlar lätt upp en del snö när det blåser.

Hundspann i snödrev

Bara nedförsbacke kvar så blir det vila.

Hudspann

Hund

De flesta hundar bryr sig inte om fotografer, men det finns undantag.

Hundspann i solnedgång

På väg mot solnedgången.

Hundspann i solnedgång

 

Posted in Korta turer.