Ivriga hundar och ostabila slädar

I fredags blev det fotografering i ovanligt urban miljö när hundratals hundar skulle springa ut från Røros.

Femundløpet är en av Nordens största hundspannstävlingar. Man kan delta i fyra klasser: 600 km, 400 km, junior och duo, sistnämnda är ingen tävling, men en tur under ordnade former. Jag har i många år tänkt på att fotografera starten, men det har tidigare varit efter att det blivit mörkt. Prioriteten har därför lagts till sträckor med bättre ljusförhållanden närmare där jag bor. Nu när i alla fall 600 km och junior startar i dagsljus var det på tiden att komma i väg till Røros för att se starten tillsammans med Åge. Den första sträckan följde jag i somras: Längs Kirkegata genom Røros centrum, över en bro, förbi ett nedlagt industriområde och ut i naturen och vädrets makter.

De snabbaste i längsta klassen är ute närmare tre dagar, i skrivande stund ligger de första spannen vid sista checkpunkten och har bara 68 km kvar. Tävlingen pågår dygnet runt, bortsett från några obligatoriska vilor går pauser ut över tid då man kunnat ta sig närmare målet. Vila är det mest hundarna som gör, det finns regler för vad en förare kan få hjälp till ogh vad man måste göra själv. När man kommer till en sjekkpunkt ska hundarna få halm att ligga på, få av sig sockor och selar, få mat och vatten och man måste se så de inte har skador. Sen kan kan man vila, fram till dess att man ska göra hundarna i ordning för nästa etapp.

Fotografera Femundsløpet

En stor andel av de som ser starten tar många bilder. Här är Åge i full gång med att fotografera förberedelserna.

Snöankare

När hundarna görs i ordning måste man ha ett ankare längst fram och ett bakom släden för att de inte ska springa iväg.

Hundsockor

När hundarna ska springa flera hundra kilometer på kort tid slits tassarna. Dessutom kan det fastna snö i dem, alla bär därför sockor.

Hundspann

Bara 599 km och 900 meter kvar.

Hundspann i Røros

Starten är mitt i Røros och går längs Kirkegata som är stadens ”turistgata” med turistaffärer, gammal kyrka och nära till museum.

Hundspann

Vid toppen av Kirkegata är det en tvär sväng. Trots att det är uppförsbacke är farten hög i svängen.

Vält släde

Uttrycket ”litt for raskt i svingene” är passande på några av slädarna som passerade. Till höger i bild står veterinärer som ska ut till checkpunkterna och kan kräva att hundar tas ut ur tävlingen om de inte mår bra. Förarna, denna till exempel, får klara sig själva.

Hundspann

Snabbt tempo i första nedförsbacken.

 

Posted in Fototur.