Nyköping visade sin bästa sida

Jag vill helst vandra ute i naturen, men Nyköping var över förväntan, kanske tack vare vädret.

I dag var det dags för ännu en stadsetapp, denna gången genom Nyköping. Om Sörmlandsleden först ska gå genom en småstad är Nyköping ett bra val. På många sätt är Nyköping en trevligare ort än många andra i Sverige på grund av stor andel äldre hus, nyare vus med annorlunda arkitektur och Nyköpingsån som rinner genom staden med en gångväg man kan följa.

Vädret hade kanske också betydelse för att det trots urbana miljöer var en bra etapp. Solen sken, men utan att det var plågsamt varmt. Vitsipporna blommade i täta mattor. En härlig vårdag.
Första uppgiften var som vanligt att hitta en kontakt för att ladda batterier. Jag tänkte att det borde finnas vid fritidsbåthamnen, dit tog jag en omväg. Mycket riktigt, på kajen fanns två kontakter. Helt klart bästa platsen hittills att ladda på.

Återigen, det kan ha varit vädret som var avgörande, men det var inte så dumt att sitta där och äta lunch i solskenet samtidigt som segelbåtar mastades på och folk gick förbi och njöt av vädret. Gymnasieungdommar passade på att gå ut ogh sätta sig på bryggan i rasten.

Var det inget som var negativt? Jo. Efter att i en period haft lite buller är jag nu tillbaka till konstant brus som ibland avbryts av motorcyklar och lastbilar. Nyköping kan visa fram fina gångvägar längs vatten och historiska sevärdheter från bronsåldern till 1900-talet. Däribland borgar där maktspel på högsta nivå har fått dramatiska följder. (Minns ni Håtunaleken?) Man kan ändå inte komma ifrån att det är mycket trafik som ska passera i närheten som ger buller för vandrare som vill komma bort från stadens stress.

Vitsippor

På flera platser var det täta mattor av vitsippor.

Skylt

Om jag tvivlat tidigare var jag i alla fall säker på att jag var i Nyköping när jag såg denna skylten.

Nyköpinghus

Tänk att få vara med på en fest som blir så legendarisk att den är en del av läroplanen 700 år senare.

Matlagning

Matlagning

Dator

Kvällsbloggning

Posted in Långa turer.