Vad är Sörmlandsleden värd?

En del saker är svåra att sätta ett pris på. Ändå kan de ha ett stort värde, både för samhället och för användaren. Men hur kan man mäta vad Sörmlandleden är värd?

Vad är Sörmlandsleden värd? I kronor och ören. Lite säger kanske en del. Man skulle inte få så mycket för ettor med god ventilation och ocentralt läge om man la ut vindskydden på Hemnet. Att sälja skyltar och spänger begagnat skulle ge blygsamma inkomster.

Trots det har Sörmlandsleden ett högt värde. Den har ett värde för de som går på den, i tillägg hade priset för samhället varit högt om man slutade underhålla spänger och måla markeringar så Sörmlandsleden alltmer tynade bort till dess att det var omöjligt att se var leden en gång gick.

Jag använder en del statistik under. Det är i Norge jag arbetat med att försvara friluftslivets intressen i samhällsdebatten, det är framför allt därifrån jag har översikt över undersökningar om friluftsliv. Statistiken är därför från Norge. Det är stora likheter mellan Norge och Sverige i levnadsvanor och hur vi utövar friluftsliv, i alla fall om man bortser från de skillnader som uppstår av att alla i Norge har nära till fjällen. Om jag haft översikt över svensk statistik hade den med stor sannolikhet sagt ungefär samma sak.

Hälsa

Att folk är sjuka är dyrt för samhället. Arbetsgivaren förlorar arbetstid. Sjukhusen måste ge vård. Försäkringskassan ska ge bidrag. Det är också en stor nackdel för den som är sjuk. Vad är du beredd att betala för att vara frisk ett år ytterligare under din livstid? Vad borde samhället vara beredda att betala för att vi ska vara friska ett år ytterliggare? Det finns lättare saker att sätta ett värde på.

Några som ändå har satt ett tal på det är Finansdepartementet i Norge. De räknade ut kostnaden för samhället och la till för sveda och värk för den drabbade. 1,12 miljoner norska kronor kom de fram till. Helsedirektoratet (direktorat=verk) använde det talet för att räkna ut vad det kostar att norska folket rör sig för lite. 455 miljarder norska kronor kom de fram till. Jag blir inte förvånad om kostnaden per person är lika hög i Sverige.

Låter det högt? Att sitta still är farligare än rökning. Kanske kommer IKEA behöva skriva ”Stillasittning dödar” med stora bokstäver på sina soffor i framöver. Spång

När man frågat folk vilka aktiviteter de utför minst en gång i månaden under säsong svarar 2/3 att de går på tur i skog och mark. Ingen annan aktivitet kommer i närheten. Joggingturer, skidturer, turer på fjället och flera andra aktiviteter i naturen kommer före samtliga idrotter. Aktivitet i naturen är helt dominerande när vi ska röra på oss. Samtidigt är potensialen stor för ännu mer aktivitet. 2/3 säger att om de ska bli mer aktiva är det fysisk aktivitet i naturen de skulle göra mer av eller börja med.

Vad krävs för att få flera i aktivitet? En bättre fråga är: Vad hindrar de som är minst i aktivitet att komma ut i skogen? Det är dem vi tjänar mest på att få ut. De måste känna sig säkra på att hitta tillbaka. De ska inte behöva resa långt för att starta. Det ska vara lättgånget. De ska komma till en sevärdhet spännande, till exempel spännande natur, kulturminnen eller utsiktpunkter. Det låter som som en bra beskrivning av ringarna runt träden som leder vandraren på upptrampade stigar och spänger mellan bostadsområden och sevärdheter i Sörmland.

Värdet för användaren

Vandring handlar inte bara om hälsa, även om det är det är den orsak flest uppger när man frågar varför de håller på med friluftsliv. Det handlar också om att göra något roligt på fritiden.

Med många intressen kan man mäta värdet med hur myckt pengar folk lägger ned på sin hobby. Problemet för Sörmlandsleden är att det är så billigt att vandra på den. Det frivilliga bidrag en del ger kommer inte i närheten av det sanna värdet av att ha tillgång till 1000 kilometer led genom Sörmland. Inte heller det vi lägger ned på resor och utrustning är tillräckligt. Slitasch på utrustningen och tunnelbanebiljetter till och från Björkhagen speglar inte värdet för mig att kunna ge mig ut på långtur i Sörmland.

En annan metod är att helt enkelt fråga folk vad något är värt. Vad hade jag varit beredd att betala för att vandra på Sörutrustningen? Inte så mycket har jag nommit fram till. Jag är van vid att det är gratis att använda naturen. Det är DET som gör friluftsliv så bra. Man kan köpa dyr utrustning och resa långt för att vandra, men har man nära till Sörmlandsleden och det är fint väder är det gratis. De kläder och skor alla har sedan innan duger. Det är en viktig orsak till många säger att friluftsliv är den aktivitet de helst skulle göra mer av. Vi behöver inte tänka på om vi verkligen kommer vandra tillräckligt för att det ska vara värt att köpa månadskort på Sörmlandsleden. I tillägg är naturen alltid är öppen, det är ingen tävling och det ger avkoppling.

Jag känner till studier som använder metoderna över för att sätta ett ekonomiskt värde på allt från snö till fritidsfiske. Dessvärre vet jag inte om någon studie om vandringsleder. Känner du till att det har gjorts får du gärna höra av dig.

 

Behöver man verkligen sätta ett värde på något som är svårt att sätta ett värde på? Jag anser helt klart att det är viktigt. Det krävs för att politikerna ska vara villiga att satsa på friluftsliv och uppskatta allt det arbete frivilliga lägger ned på att lägga till rätta för att vi ska komma ut i naturen.

Skylt

Posted in Tankar om friluftsliv.