Påsktur i vind och dimma

Påskväder. Associationerna går till en blå himmel över snöklädda fjäll, inte en vindpust och den blå vallan blir liggandes oanvänd i ryggsäcken. Det blev det lite av denna påsken för mig. En liten tälttur utan bra väder i Rendalens västra fjällområde mot slutet av påsken var allt jag hann med.

Påskturen startades i skogen och jag gick med korta stighudar under skidorna som säkrade bra fäste i backen. Snön visade tydliga spår av att våren har börjat göra sitt intåg även i Rendalen. Moln med en del blå fläckar var första dagens väder, men framåt kvällen när det var dags att slå läger och solen skulle gå ned blev de blå fläckarna mindre. Det var långt i från bara en lägre sol som gjorde att molnen blev mörkare, ingen solnedgångsfotografering denna kvällen.

Jag vakade upp nästa morgon av att det var en del snö i yttertältet. Vinden hade tilltagit, det var trots allt inte så sent på vintern för att värmen ska hindra snön från att driva. Det tog ovanligt lång tid att komma upp ur sovsäcken denna morgonen.

Vinden tilltog under förmiddagen och sikten var dålig. Jag hade planerat en utsatt väg, den kunde i tillägg vara svårnavigerad i den dåliga sikten. Man ska alltid se på väderleksrapporten, det hade jag gjort, men mest om det skulle bli regn. Vindar hade jag inte tänkt så mycket på. Efter att ha gått några timmar bestämde jag för att ta en annan väg. Det fick bli alternativet som var kortare och mer skyddad, trots att det gjorde att turen blev en del kortare och jag kom fram kvällen innan jag tänkt mig. En kväll hemma och förbereda kommande långturer frestade mer än att ligga ännu en natt ute med snöblandat regn som slår mot tältduken.

Tegningdalen

Tegningdalen

Fjäll

Fjäll

Det är ännu bra väder.

Dålig sikt

Vinden tilltog och sikten blev dålig på andra dagen.

Dålig sikt

Klabb

Det var runt noll grader och en del snö fastnade under skidorna.

Posted in Korta turer.