Planering inför långtur på Sörmlandsleden

Mitt fokus i planeringen inför långturer har varit på min tur genom Skanderna, men betydligt mer nära i tid är en kortare långtur i mer civiliserade områden. 

Jag har sett på Sörmlandsleden som en kort tur som inte kräver mycket förberedelser, trots att jag ska gå ”hela” leden. Därför är det först nu jag verkligen har räknat ut hur långt jag ska gå, var jag ska handla och, inte minst, vad tunnelbanestationen heter där jag ska gå av. Det var på tiden. Jag brukar tänka att när man kan se väderleksrapporter för starten av turen är det inte långt kvar, det har jag kunnat en stund nu.

Start och slut blir i Björkhagen, jag går sedan motsols. Jag tänkte först medsols, men varje etapp har ett nummer. Om man går medsols får med nedräkning till ett varje gång man kommer till en skylt om att en ny etapp startar, det verkar omotiverande.

friluftsblogg-planering_infor_langtur_pa_sormlandsledenSörmlandsleden består av en rundled med många, långa stickspår till olika städer. Jag kommer gå hela rundleden i tillägg till och från Björkhagen, totalt 681 km. Jag vet inte hur lång tid det kommer ta. Jag är van vid att gå i områden med betydligt större höjdskillnader och svårare framkomlighet. När det är upptrampat och ledmarkeringar hela vägen och en backe på 50 meter anses som stor stigning går det snabbare än vad jag är van vid.

I vanliga fall mäts hur bra en tur är på hur länge jag är ute, hur många bra bilder jag tar och hur orörd naturen är. Orörd natur blir det mindre av än vad jag är van vid, men jag är ändå spänd av förväntan inför turen. Jag ser fram emot att gå i en helt annan naturtyp än de jag brukar gå på tur i, dessutom är det den typen av skog jag ofta var i som barn. Skogarna runt Stockholm kommer alltid vara speciella för mig.

Posted in Förberedelser inför långtur.