Problem under turen, hela listan

På denna turen har jag haft ovanligt mycket problem. Orsaken var teknisk svikt, hopplösa tekniska lösningar och slarv.

El till datorn

Jag har köpt en dator med en ovanlig ingång för elen. Det är omöjligt att få en adapter som passar. Det gjorde att batteriet och solcellen inte kan ladda datorn utan lite omkoppling. Delar beställdes, ett paket kom fram i tid, men bara en del. När jag kom ut på turen insåg jag att det hade varit tillräckligt med den delen som kom fram i tid, men för att koppla rätt behöver dator, ledningar, mätutrustning och en kunnig person vara på samma ställe.

Fråga mig inte hur det ska kopplas, biologen (jag) nickar bara instämmande när elektroingeniören (pappa) börjar prata om nollan och pluss till jord i höljet.

Sovsäck

Jag har en sovsäck som väger 1,7 kg som är gammal och sliten. Jag har beställt en ny sovsäck, men fick (vad jag kunde se) aldrig spårningsnummer. Paketet kom fram snabbt, men utan att jag fått något meddelande om det. Blev fel nummer registrerat? Skickar de inte sms till norska nummer? Har jag inte sett det? Ingen aning. Jag visste i alla fall inte att jag kunde hämta ut paketet.

Caravan

Detta sovsäcksmärket har man inte fått tag på på länge. Det märks på sovsäckens vikt.

Pass

Man behöver inte pass när man går på Sörmlandsleden. Det var i alla fall vad jag tänkte. Problemet uppstår för mig om jag behöver få något skickat till mig. Jag har nämligen norskt körkort. När körkortet skulle förnyas fick jag besked om att eftersom jag var bosatt i Norge skulle jag skaffa norskt körkort.

Går jag till posten för att hämta ut paket och visar upp körkortet som ID säger de att streckkoden på mitt körkortinte är registrerat i deras system. Det spelar ingen roll om de tror att paketet är till mig, med norsk streckkod tillåter inte datasystemet att man hämtar ut paket på posten.

Kan man hämta paket på posten om man varken har svenskt pass eller ID? Det är så osannolikt att de som jobbade på postkontoret där jag försökt hämta ut paket måste ha missförstått något.

Fjärrkontroll

Jag köpte en ny fjärrkontroll till kameran inför turen. Den består av en sändare som kan skicka en signal till kameran om att ta en bild när jag trycker på en knapp. Den kan också programmeras så den väntar i x sekunder och därefter tar y bilder med z sekunders mellanrum. Mottagaren som man sätter på kameran och kopplar till kameran med en ledning har redan gått sönder och måste reklameras.

Ledning till fjärrkontrollen

När fjärrkontrollens mottagare gick sönder skickade jag hem den med mamma när jag mötte henne och tänkte att jag får koppla fjärrkontrollen direkt till kameran. Dessvärre tänkte jag inte på att ledningen jag behöver till den satt på mottagaren som skickades hem. Ska jag ta bilder då jag är med i bilden är tio sekunders s fördröjning det enda jag kan använda.

Mygg

Jag har fått mina två första myggstick. Det är förväntat att det skulle ske förr eller senare. Första myggsticken för säsongen kliar alltid en hel del, senare vänjer kroppen sig. Dessa två myggstick har naturligtvis hamnat mellan skulderbladen där det är som svårast att nå dem, specielt med ryggsäcken på. Det hade varit mer praktiskt om de första myggsticken var lite lättare att komma åt.

Posted in Långa turer.