Runt Norges Kap Horn

Många kuster har något område med rykte om att kunna ge extra hårda tag för sjöfarare. Längs norska kusten är det Stadlandet som kanske inte ingjuter skräck, men i alla fall inger mer respekt.

Stadlandet är beryktat i Norge. Det är en halvö som sticker ut mot havet. Till skillnad från de flesta platser kan man inte välja en väg inomskärs om det blir dåligt väder.

Lägg till vågor som kan komma från flera håll så kan du få svåra förhållanden. Det kan bli så hårda förhållanden så man planerar en tunnel som kryssningsfartyg kan köra genom. Ännu en unik atraktion som ska locka turister till Norge.

Stadlandet var inget jag ägnade så mycket tankar åt. Det skulle bli ganska lugnt när jag passerade. Det blev så lugnt när jag var utanför udden att jag knappt kom någon stans. Det i tillägg till att jag under dagen passerat en del berg och fjordar som jag ångrat att jag bara seglade förbi gjorde att jag ändrade planer. Jag skulle inte segla förbi, jag skulle gå in i en av vikarna längst ut för att ankra.

Nästa dag väntade en dagstur från topp till topp med utsikt över hav, berg och vikar.

Statt

En beryktad udde.

Bergskam

Dal

Topp

En av många smp toppar som bestegs under vandringen.

Utsikt

Utsikt ut mot havet.

Vågsurfare

Vågsurfare i en av många vikar på halvön.

Posted in Korta turer, Segeltur.