Sol och värme

Det soliga vädret fortsätter, men det kan bli för mycket av det goda.
Gårdagen började bra. Jag vaknade upp till fint vårväder. Efter att ha publicerat morgonens inlägg på bloggen startade jag dagens etapp. Ryggsäcken kändes lättare än dagen innan. När man är ute på långtur vänjer man sig sakta vid en säck som blir lättare och lättare. Så handlar man mer mat och den blir tyngre igen. Det blir en chock, men när en middag och frukost är borta känns den betydligt lättare.

Vid en av de första rasterna satte jag mig ned för att njuta av dagen. Jag kände mig lyckligt lottad som får möjligjeten att ta denna turen och vara ute varje dag i lång tid. Det är i alla fall så det känns då solen skiner en förmiddag när citronfjärilarna har börjat flyga runt i gläntor i skogen. Dessvärre ville de inte landa så jag kunde fotografera dem. Flygande citronfjärilar är ett motiv för den mer avancerade naturfotografen. De ändrar riktning snabbt, det är därför svårt at få dem i sökaren med teleobjektivet. Att sedan få skärpan rätt är ännu svårare.
Granskog
Vid lunchtid var det under en period inte lika fantastiskt att vara på tur. Vinden stod helt stilla. Solen stekte över både kalhyggen och öppna skogar. Det betyder dåligt fotoljus. Svetten rann. Jag ångrade att jag tagit de tjocka byxorna utan möjlighet att ta av byxbenen.

Lösningen på problemet är att gå i långsammare tempo och ta fler raster på svala platser. När man vant sig vid ett tempo i låga temperaturer kan det vara svårt att ändra sig, man förväntar en speciell fart, oavsett temperatur, lutning och packning. Senare när kroppen ställt om sig från vinter till sommar ska nog inte detta vara något problem.

Värmen glömdes snabbt bort när jag kom till sjön där jag skulle slå läger. Jag satte mig vid stranden i eftermiddagsbrisen medans storlommar simmade förbi. Jag njöt återigen av att vara på tur. Även om jag skulle önska att det var färre kottar på lägerplatsen. Det gör så ont att gå på dem när man fått av sig de täta vandringskängorna.

Nu börjar jag komma längre bort från större städer, det märktes inte minst på täckningen. Detta var första gången på turen jag inte hade 4G vid lägrer hela tiden. Jag försökte ladda upp bilder till detta inlägg, men jag insåg att jag skulle få slut på batteri i datorn innan nästa laddningsmöjlighet om jag fortsätter på detta sättet.

Senare på kvällen nom jag på att det bästa är att förs över bilderna till telefonen för att spara tid då datorn är på. Det är sådan där självklar sak som man inte tänker på förrän efter att man gjort något på ett ineffektivt sätt några gånger.

Stängsel

Avstängd gruva.

Paus

Paus på en sval plats.

Storlom

Storlom

Kvällsljus

Kvällsljus i skogen.

 

 

 

Posted in Långa turer.