Testpilot för övervakning av båtar

Det är vanligare att båten sjunker när den ligger förtöjd än när man seglar. Med hjälp av sensorer ombord kan man få en varning om att något är fel när man är borta från båten. 

Nu har jag installerat övervakning i båten så jag kan se om något sker när jag är borta. Jag blev tillfrågad om att vara testbåt för en ny produkt, något som var spännande att bli med på i tillägg till nyttan under testperioden.

Nu kanske du säger att detta finns redan. Finns det marknad för fler? Ja, det finns sedan innan, men det finns rum för förbättringar.

Båtvakten

Just nu består utrustningen mest av ett kretskort och kablar i en plastburk.

Det är ännu tidigt i testerna, men de som jobbar med övervakningssystemet har en plan för hur det kan bli billigare för oss användare. De planerar också nya funktioner som, vad jag vet, inte finns sedan innan.

Förtöjningar kan gå sönder. Det kan även fästen i båten och bryggan. Tänk dig att du i ett oväder kan sitta hemma och se om båten slitit sig och slår in i bryggan. Med hjälp av sensorer som upptäcker rörelser hoppas man att få till detta.

Behöver man övervakning i sin båt?

Det är absolut en fördel. Där jag bor nu är det runt 200 båtar jag ser varje vecka. Under vintern har hittills två av dem sjunkit.

Jag borde nog lägga till att risken är störst om du inte bryr dig om båten och låter bli att kontrollera den regelbundet. Risken är mindre när man som jag till viss del bor i båten och dessutom har grannar som säger ifrån om något är fel.

Blir inbitna båtägare lugna av att risken är störst om man inte tittar till båten?

Nej.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Tankar om segling.