Hur ofta måste man impregnera regnkläder?

För att regnkläderna ska hålla dig torr behöver de impregneras en gång i bland. Hur ofta ska man göra det och hur vet man att det är dags?

Regnkläder som är helt täta mot regn är svettiga att vandra i. Därför används ofta regnkläder som är mindre vattentäta, men för att du inte ska bli blöt är de impregnerade. Impregneringen gör att vattnet fortsätter vara droppar när det landar på regnkläderna istället för att flyta ut och tränga genom tyget.

Impregneringen har inte obegränsad levnadstid, du behöver impregnera dem någon gång i bland. Läs mer om det i min artikel Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder.Vandring i regn

Hur ofta du behöver impregnera regnkläderna beror på hur du använder dem och hur vattentäta de är. Vattentätheten mäts i vattenpelare. Hög vattenpelare betyder att tyget är mer tätt, därför behöver du inte impregnera lika ofta.

Jag brukar beräkna att ”vanliga” regnkläder för vandring behöver impregneras efter två säsonger, men jag testar regnkläderna innan jag impregnerar dem. Upplever jag att jag blir blöt är det dags att impregnera på nytt. Jag brukar också impregnera inför långturer, även om jag inte ännu sett att det behövs.

Läs mer om regnkläder i mina artiklar Regnjacka, Friluftsbyxor och regnbyxor och Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.