Vädergudarnas tvekamp

Ibland är det som att tjocka moln är i en vild kamp med en klarblå himmel om vilket väder det ska bli.

Jag visste inte hur mycket jag skulle lite på väderleksrapporten. Jag hade de sista dagarna innan jag gick in på Hardangervidda sett på den flera gånger med stora variationer som resultat. Ibland var det kraftigt regn flera dagar i sträck, andra gånger regn varannan dag. Så tillbaka till regn utan uppehåll.

Andra dagen i nationalparken skulle enligt senaste väderleksrapporten ha regn på förmiddagen, men senare sol. Inte alltför dåligt.

Det verkade lovande när jag tittade ut ut tältet. Solen hade ännu inte gått upp, men var inte långt under horisonten. Den var en del moln, men en hel del klar himmel. Härligt!

Jag drog på mig kläderna och gick ut för att fotografera, jag fick utsikt åt andra hållet. Molnen gick nästan ned till marken i dalen vid slutet av sjön där jag slagit läger. Vilket väder skulle få övertaget?

Det blev en blandning av de bägge vädersystemen på förmiddagen. Ingen sol, men inte heller dimma. Dimma hade jag ofta tidigare på turen, nu var det ett tag sedan sist.

På eftermiddagen blev det intressant väder. Solen kom fram, men inte på grund av att molnen skingrade sig, men på grund av att jag gick från dem. Det verkade som att det var två vädergudar som inte kunde enas. En ville att det skulle vara regn, den andra klarblå himmel. Nu kämpade de en intensiv strid mellan sig om vem som skulle bestämma.

Det var tjocka moln med mycket regn där jag gått tidigare på dagen, men de slutade bara någon kilometer från lägret. Ibland bredde de ut sig så regnstänk nådde till mig, andra gånger kommer hela massan av moln fram till mig och gav både vind och regn. Därefter drog molnen sig tillbaka. Jag var glad att jag inte gått kortare, det hade gett sämre väder.

Jag undrade hur det skulle bli nästa dag då regnets gud hade lägst odds. Senaste väderleksrapporten sa att det skulle bli regn. Och det skulle hålla i sig i några dagar.

Soluppgång

Soluppgång mot det fina vädret.

Vågor

Vågor mot stranden i en kraftig vindby.

Vandring

För stunden bra vandringsväder.

Friluftskök

Matlagning utanför tältet en stund då solguden har övertaget.

Moln

Hit men inte längre var solgudens budskap till molnen. Oftast lyssnade de på det.

Posted in Långa turer.