Vandrings längs kusten med lite vatten

I går blev det mycket vandring med havsutsikt, men det var lite dricksvatten längs leden som höll på att ge stora problem.

Efter en bra morgon i går, trots att pollensäsongen gjorde sig påmind, gick jag vidare i fint väder. Leden passerade flera platser med fin utsikt ut mot havet. Det märks på kulturminnerna längs leden att jag kommit till kusten. I skogarna från Järna till Nävekvarn gick jag förbi flera kolarkojor och rester från kolmilor varje dag. Här är det istället gravrösen från bronsåldern som är det vanligaste kulturminnet.

Tillgången till rent vatten var eländig. Med några kilometer kvar till lägerplatsen drack jag upp det sista i vattenflaskan. Solen stod fortfarande högt på himlen som bara hade tunna moln som knappt gav skugga. Enligt kartan skulle det finnas en bäck någon kilometer från där jag skulle slå läger, det var den enda vattenkällan på hela dagen.

Kableka

Antalet arter som blommar ökar varje dag.

Vid bäcken fanns bara stillastående vatten som jag helst ville undvika att dricka. En stuga låg lite längre nedströms, kanske kunde jag få vatten där. Jag hoppades att det var någon hemma. Det verkade först lovande med en flagga som hängde ute, men när jag kom närmare såg jag att rullgardiner var nerdragn bakom alla fönster. Jag gick vidare efter att ha druckit upp några få droppar som var på botten av vattenflaskan och hoppades på bättre lycka i någon av de få hus som låg längre bort.

Jag gick vidare och önskade att jag tagit med lite i vattensäcken i tillägg till i flaskan då jag plötsligt kom till en bäck. Jag hade inte följt med ordentligt på kartan. Det jag sett tidigare var inte markerat på kartan. Det är sällan brunt humusvatten smakat så gott.

Efter att ha fyllt på vattensäcken gick jag vidare till den sjö och vindskydd där jag tänkt slå läger. I värmen såg jag framför mig ett bad när jag kom fram. Tvätta kläder var också med i planerna. Även om vattenkvaliteten var för dålig för att dricka tänkte jag att det borde kunna användas till annat.

När jag kom fram visade det sig att taket på vindskyddet blåst av och vattnet var så grumligt att man knappt såg fingertopparna när man stoppade ned handen till handleden. Jag var osäker på hur smutsig man måste vara för att bli renare av att tvätta sig i sjön.

Det var i alla fall ett härligt kvällsläge, rördrummen blåste i vassen och jag fick sälskap av en familj som var på utflykt vid middagen.

Skärgård

På flera platser var det utsikt mot havet.

Skylt

På flera platser finns det alternativa vägar. De är ofta lättgågna och gör att man missar sevärdheter.

Gravröse

Ett av många gravrösen längs leden.

Vindskydd utan tak

Det är inte bara träden som har fått stormskador under vintern.

Posted in Långa turer.