Väntan i kulingen

Huset skakar i den kraftiga vinden. Regnet hamrar oavbrutet mot den läckande takpappen. En mängd oväder har under många år böjt takbjälkarna på vindsidan. Om huset stått mot väder och vind i flera decennier borde det klara ännu ett oväder. 

Jag minns inte när jag senast var ute i så hård vind som jag hade vid Riksgränsen. Jag kunde luta mig långt fram mot vinden utan att ramla, när vindbyarna satte i var jag tvungen att se upp om jag gick över någon isfläck så jag inte bokstavligt talat skulle blåsa bort.

Efter något dygn såg jag att balkarna som håller upp taket på vindsidan var böjda. Jag räknade med att det inte var ett resultat av det oväder som rasade utanför just då, men skett som följd av att vinden legat på över långt tid.

”Huset”, eller vad man ska kalla det, var sparsamt möblerat. Bekvämast var att sitta i sovsäcken med ryggen mot väggen, om den inte skakade för mycket. Läsa var ofta för svårt när man hade väggen som ryggstöd.

Det blev varmare. Isen på fönstret tinade och ersatte av vattendroppar. Snöfallet gick över i regn. Takpappen var en av många saker som behövde en översyn. Jag var glad för att det blåste västliga vindar, det gjorde att det bara droppade från taket på en sida. Huset var mer än stort nog för att jag skulle kunna hålla mig på ena sidan. Det låter som att jag levde under hemska förhållanden, men det gick ingen nöd på mig.

Landskapet hade förändrats när ovädret dragit förbi. Sjöarna var täckta av vattenpölar och issörja. Marken som tidigare varit täckt av snö hade tinat fram. Snön hade blivit till is. Försiktigt tog jag mig ned från kullen där stugan låg. Jag slog läger i skogen där en bäck hade kommit fram. Under några dagar skulle jag slippa smälta snö.

Turen förändrades efter ovädret. Himlen som  tidigare varit klar skulle mestadels vara grå. Morgnar och kvällar med fotografering blev det inte så mycket av. Solnedgångar som gick över i blåtimmen och månsken var det nästan slut på. Istället kom andra motiv fram i det grå vädret.

Hus

Huset jag bodde i när ovädret drog över.

Grenar

Spår efter ovädret.

Träd

Mulet väder förändrade fotomotiven.

Is

Det är inte lätt att vara ett djur på ett varmare fjäll. Regnet hade gjort att is lagt sig på toppar där snötäcket varit tunt och växtätare kunnat komma åt knoppar och lavar.

Posted in Långa turer.