Vattenproblem och ett välstädat vindskydd

Återigen blev det en dag då jag inte hittade vatten där jag hoppats. Det resulterade i en natt i det mest välstädade vindskyddet jag gått förbi. Vad avgör hur skräpigt det är runt vindskydden?


När det blev dags att slå läger i går började jag få problem att hitta vatten. Tanken var att jag skulle slå läger i närheten av kallkällan vid sjäk Mellan Malmen. Det visade sig vara den torraste kallkälla jag sett. Den låg intill ett stugområde, där arkitekturen och de välhållna trädgårdarna gjorde att många av tomterna verkade bebodda mer fast. Det blev till att knacka dörr.

De flesta husen såg tomma ut, men i några kunde kanske någon vara hemma. Ingen i första huset, ingen i andra och ingen i tredje. Där fanns en klassisk handpumpad brunn. En plastpåse satt över toppen, åtsurrad med ståltråd. Skulle jag ta bort plasten och ta några liter vatten? Det fick vara, plastpåsen satt där av en orsak, även om jag inte förstod varför.
Till slut gjorde jag ett försök i ett hus där det stod en bil, även om det var något med bilen som gjorde att det kändes som att den stått där länge. I trädgården stod en plastgran med belysning, en ensam julprydnad bland en mängd kycklingar, gula fjädrar och några affischer med påskmotiv. Ingen hemma där heller.

Jag gick vidare, det var trots allt inte så långt till Hätgsjön där det finns vindskydd och en bäck.

”Sevärd gran” stod det på en skylt. Trots att granar är något jag sett mycket av de senaste dagarna valde jag att göra en avstickare från leden. Hur ser en sevärd gran ut? Både stam och grenar är ovanligt kraftiga. Det är svårt att beskriva med ord och det var svårt att ta bilder för att visa, men vandrar du längs Sörmlandsleden som går till Katrineholm från norr är det väl värt den korta avstickaren. Jag skulle önska att jag hade ett sådant träd där jag växte upp. Klätterträd som detta borde markeras på Gröna kartan.

Vindskyddet visade sig vara riktigt snyggt. Inget klotter och det enda skräpet jag såg var ett klistermärke från en frukt. Är det ivriga etappansvariga som var orsaken? Tack i så fall till Britt och Carola. Eller är det kanske avståndet till Stockholm som bestämmer hur det ser ut vid vindskydden? Jag har trott att vindskydd som ligger långt bort från bebyggelse är de mest välstade, men Häggsjön är bara några få kilometer från Katrineholm.

Oavsett orsak. Jag ska se en extra gång så jag inte glömer skräp kvar. Och klistermärket som det står ”I love eco” på är borta. Jag ska inte skriva ”Staffan 2016” på någon vägg innan jag går.

Skylt

Hur ser en sevärd gran ut?

Gran

Den iam se ut så här.

Kartläsning

Kartläsning under granen.

Skräp

Det enda skräpet vid vindskyddet vid Häggsjön.

Vindskydd

Utsikt från vindskyddet.

Häggsjön

Häggsjön

 

Posted in Långa turer.