Vilket material ska underställ vara gjort av?

Det är framför allt två material som används i underställ: Ull och syntetfibrer. Vilket av dessa material ska man välja?

Ullunderställ är sällan gjort av bara ull, kläderna skulle slitas för snabbt. Mer ull i understället betyder kortare livslängd. Om du är miljömedveten kanske du väljer ull av miljöskäl och tänker att kortare livslängd vägs upp av att ull är miljövänligt. Då bör du tänka om. Ser man på utsläpp av växthusgaser är ull ett av de sämsta alternativen, trots att ett underställ av syntetfibrer är gjort av olja. Läs mer om olika tygers miljöbelastning i min artikel Tips inför köpet av friluftskläder.

Underställ som är gjorda av ull tar också längre tid att torka än ett av syntetfibrer.

Så till ullunderställens fördelar.

Ull känns varmare än syntetfibrer mot kroppen, speciellt om det är vått. Det kan vara en nackdel om det ska användas på sommaren eller vid svettiga aktiviteter.

Ull känns torrare än syntetunderställ om de innehåller lika mycket fukt.

Syntetunderställ börjar snabbt lukta svett, det kan dessutom vara svårt att få bort lukten när man tvättar.

Så för att sammanfatta vilket material underställ ska vara gjorda av: Ska du använda understället vid långsamma aktiviteter när det är kallt, välj ull. Ska det användas när det är varmt eller vid snabba aktiviteter bör det vara gjort av syntet.

Läs mer om underställ i min artikel Underställ för friluftsliv.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Vanliga frågor.