Mina bästa djurmöten

Ibland börjar man se tillbaka på tidigare turer och tänka på vad som varit de bästa ögonblicken. En utter fick mig att börja tänka på mina bästa möten med djur.

Jag går längs stigen med kameraryggsäcken på ryggen, stativet över axeln och kamera med teleobjektiv runt halsen. Solen håller på att gå upp över fjällen i fjärran. Några havsörnar leker i luften över havet i öster.

En utter på sin morgonpromenad kommer gåendes längs stigen. Det tar en stund från att den kommer över krönet till att den ser mig. När den får syn på mig stannar den upp och vi ser på varandra en stund. Så springer den i väg.

Utter på stig

Den stoppade upp en stund och såg på mig när vi mötte varandra.

Många säger att en rolig sak med att resa är alla människor man möter. Jag vet inte vad det beror på, men det kan verka som att man möter fler spännande personer på resor än under svenssonliv.

För mig slår ändå mötena med vilda djur möten med människor.

När jag fortsätter gå längs stranden och fotograferar havsörnarna tänker jag på alla djurupplevelser jag haft under mina långturer. Här kommer en lista på mina favoriter.

  1. Berguv, morkulla och många fler fåglar. De gjorde mig sällskap då jag en kväll låg på en klippa med utsikt över den sörmländska skärgården.
  2. Delfiner ute på Nordsjön. Det var första gång jag såg vilda delfiner på nära håll. Att jag välta en kaffekopp på vägen upp till relingen med kameran i högsta hugg märkte jag knappt i min iver.
  3. Lunnefåglar, havssulor och sälar på Fair Isle. Dit måste jag återvända en dag.
  4. Fågelliv i solnedgång på Öland. Om du inte tror att färgerna i verkligheten var som på bilder förstår jag dig. Jag hade inte trott på det själv om jag inte varit där själv. Det var lika bra nästa kväll också. Och nästa.
  5. Tumlare vid Skåne. Upplevelsen blir större när man vet att en art är ovanlig.
  6. Ett stort antal örnar på nära håll. Sällan så många havsörnar kommer så nära och visar upp sig på det sättet.
Springande utter

Den fick bra fart när den sprang i väg.

Utter

Ännu ett möte med uttrar en tidig morgon.

Fladdermus

Ännu ett möte med vilda djur. Det var första gången jag ser fladdermus i fotoljus.

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Segeltur, Tankar om friluftsliv.