Billiga liggunderlag

Billiga liggunderlag kan verka som ett kap. Varför betala tiotals gånger mer? Om du gräver djupare i produktbeskrivningar och tester kan du hitta goda orsaker till att du bör undvika de billigaste liggunderlagen.

Sidan innehåller sponsrade länkar från Outnorth

Jag har skrivit en lång artikel om vad man ska tänka på när man köper liggunderlag. Här ska jag helt försöka se bort i från vad Exped, Therm-A-Rest och andra dyra märken försöker lära oss. Jag ska istället göra en värdering av om billigt kanske är lika bra som dyrt. Kanske inser jag att man kan köpa bra liggunderlag till en betydligt lägre kostnad än jag gjort. Kanske finns det ingen orsak till att man ska köpa dyra liggunderlag från Therm-A-Rest när man kan köpa billiga liggunderlag från Urberg.

Ofta får man vad man betalar för. Generellt är skillnaden mellan dyra och billiga liggunderlag:

 • Billiga liggunderlag väger mer.
 • Sparar man in på pengar på kvalitet kan livslängden bli kortare. Billigt inköp kan därför bli dyrt i längden.

  Exped Synmat

  Exped Synmat 7 UL. Är det värt det priset?

 • Sämre isolation på billiga liggunderlag.
 • En del detaljer är inte lika genomtänkta på billiga liggunderlag, bland annat:
  • Liggunderlaget låter när man rör sig på det.
  • Liggunderlaget är halt.
  • Ingen pump så du blåser in fuktig luft med munnen.
 • Komforten kan skilja en del, inte bara tjockleken.
 • Lagningssats ingår oftast till dyra liggunderlag.

Så över till några case.

Biltema

Ett av de billigaste liggunderlagen man kan hitta är från Biltema och kostar runt 50 kronor. Jag köpte det för ett år sedan. Jag är glad för att planen inte var att sova på det. Jag behövde ett billigt liggunderlag som material till några olika projekt. Läs mer om mina erfarenheter i Test av liggunderlag från Biltema.


Exempel på billiga liggunderlag av cellplast


Jag ska vara ganska desperat för att sova Biltemas billigaste liggunderlag. Det fungerar om du ska ligga på mjuk mossa och bara behöver något som isolerar mot kyla en varm sommarnatt. Är underlaget ojämnt eller hårt bör du satsa på något bättre. Liggunderlag av cellplast är sällan dyra. Satsa på något mer ordentligt, även om det kostar mer.

Är det någon som fortfarande använder liggunderlag som inte kan blåsas upp? Vi blir alltmer bekväma, jag också. För några år sedan började jag få ont i höfter och axlar när jag vaknade efter att ha sovit på Mammut Bamse. Då insåg jag att det var dags att gå över till uppblåsbara liggunderlag och har inte kunnat gå tillbaka efter det.

Biltema har också uppblåsbara liggunderlag som är billiga, bara 300 kronor. Varför valde jag Exped Synmat Hyperlite som kostar fem gånger mer sist jag skulle köpa nytt liggunderlag?

När jag söker efter tester av liggunderlaget från Biltema är det inte så värst. I det här testet får det omdömet som ett av de tystaste i testet, dessutom god friktion så man inte halkar runt (jämför med recensionerna för det här liggunderlaget från Urberg till samma pris, de flesta klagar på att det är för halt). Efter ett sök på forum för att få en bild av slitstyrkan efter lång tids användning så verkar det inte vara ett argument mot det billiga uppblåsbara liggunderlaget från Biltema.

Det enkla svaret på varför många hellre köper liggunderlag som kostar fem gånger mer är vikten på 2 kg. Exped Hyperlite som jag använder väger mindre än en femtedel av Biltemas uppblåsbara liggunderlag. Det är för mycket för de flesta vandrare. Man sparar dessutom mycket plats i packningen.

Vad är konklusionen när jag sett mer på Biltemas billiga liggunderlag? Skulle jag bara ut på tur någon helg per år, tälta på festivaler eller sova i lektionssalar på fotbollscuper har du liten nytta för de dyrare liggunderlagen. Ska man bära packningen långt flera dagar per år, då vill jag ha något som väger betydligt mindre. Det är värt den extra kostnaden.

Urberg Airmat Nova

Exped Hyperlite

Exped Synmat Hyperlite. Dyrt, men lätt.

Då går vi upp 200 kronor i jakten på ett billigt liggunderlag. Där hittar vi Urberg Airmat Nova. Nova är fem centimeter, två centimeter tunnare än mitt liggunderlag, men kostar 1000 kronor mindre. Varför la jag ned en tusenlapp extra?

Det första som man lägger märke till, bortsett från tjockleken är vikten. Man sparar ett halvt hekto på Hyperlite. Är det värt 1 000 kronor för att spara så lite vikt? Inte för speciellt många. Inte för mig i alla fall.


Exempel på billiga uppblåsbara liggunderlag


Det måste vara något mer som gjorde att jag valde ett så pass dyrt liggunderlag. Tester av personer som använt liggunderlagen är som vanligt användbart när man bestämmer sig. Man hittar många tester av Hyperlite, men få tester av Airmat Nova. Två kortfattade tester hos ett företag som säljer liggunderlaget.

Bägge testerna liknar varandra. Högsta betyg och allt de har klagat på är friktionen. Hur många nätter och under vilka förhållande skriver de inget om. Airmat Nova är en gris i en säck, även om man i alla fall har sett ett av grisens öron som sticker ut vid öppningen.

Det finns ytterligare ett argument att köpa från internationella företag istället för billiga liggunderlag från en så pass liten och okänd tillverkare som Urberg. Det känns tryggare. Man har kanske inte undvikit att köpa en gris i en säck, men andra har intygat att säljaren ofta har bra grisar i sina säckar.

En skillnad mellan Urberg, som är Outnorths märke, och till exempel Exped är att affärernas märken ofta är billigare. Det behöver inte betyda så mycket på kvaliteten. Ofta är marknadsföringsbudgetten mindre än för de stora företagen. Kanske föll jag delvis för Expeds marknadsföring och rykte när jag valde ett dyrt liggunderlag.

Andra inlägg i serien om billig friluftsutrustning

Billiga vandringskängor

Billiga tält

Billiga friluftsbyxor

Billiga sovsäckar

Billiga ryggsäckar

Billiga regnkläder 

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.