Landdsort, slutet på Stockholms skärgård

Att segla utomskärs är det bästa med segling. Varför?

Stockholms skärgård tar slut vid Landsort. Det finns skärgård ända till Blekinge, men den blir smalare och det finns få farleder inomskärs. Det var på tiden. Jag har inte seglat ordentligt utomskärs sedan jag seglade från Öregrund.

Vad är det egentligen som gör att det är härligt att komma ut till havs? Man kan låta båten sköta sig skälv medans man kan ordna saker ombord eller läsa en bok. Inomskärs är det bara korta stunder som man kan göra annat utan att tänka på om det dyker upp en båt eller ett grund närmar sig.

Det kan kanske verka konstigt att det är härligt att man kan göra saker som inte kräver så mycket uppmärksamhet. Saker som man kan göra när man har kastat ankar i en vik. Det kan jämföras med att många reser till stugor bara för att koppla av, sitta i en solstol och läsa en bok. Det kan man göra hemma, men det blir en annan känsla.
Bäst har kanske ändå Rasmus och Paradis Oskar fångat känslan som många seglare, vandrare, luffare och andra kringflackande personer söker:

Landsort

Landsort, Stockholms skärgårds sista utpost.

Han vill va fri som en fågel,
fri som en fågel.
Och då är det som
nånting ropar; – Kom!,
i hans galna luffareblod.

Jag har pratat med flera som sagt att de seglat Landsort-Öland på en lång dags segling. Jag tänkte ta längre tid. Planen var att gå så högt upp mot den västliga vinden som jag kunde. När jag fick landkontakt skulle jag följa kusten söderut.

Det var mer sydlig vind än vad väderleksrapporten sagt. Det blev kurs rakt mot Öland. Skulle jag segla dit på en dag? Jag räknade på hur lång tid det skulle ta. Med den farten jag höll skulle jag inte behöva lägga till i mörker, solen skulle ha gått upp.

Det fick bli något slag för att komma in till land och ankring i en vik.

Fiskmås

Fiskmås

Fågel

Fågel som är kamouflerad för att vara ute i solnedgången.

Svan

Det är praktiskt att ha lång hals när det kliar 1.

Svan

Det är praktiskt att ha lång hals när det kliar 2.

Svan

Det är praktiskt att ha lång hals när det kliar 3.

Svan

Stretcha vingarna.

 

Kanadagäss

Kanadagäss

Ejdrar

Ejdrar

Posted in Segeltur, Tankar om segling.