Lunnefåglarnas ö

En stormfågel glider längs kanten av stupet där ett tiotal lunnefåglar sitter och vilar sig. Några av dem tvingas hoppa undan när ännu en spärrar ut vingarna för att bromsa då den går ned för landning. Längre bort hörs skriket från en havssulekoloni. Av de fågelområden jag har besökt är Fair Isle den med rikast fågelliv, men också den mest isolerade.

Efter två nätter i Kirkwall satte vi kursen mot Fair Isle, en liten ö mitt mellan Orkneyöarna och Shettlandsöarna. Det finns bara några tiotals hushåll, men de har två kyrkor och en flygplats. Stora delar av kusten består av branta klippor, perfekta häckningsplatser för många sjöfåglar.

Några turer längs klipporna bjöd på bra fotomöjligheter av framför allt lunnefåglar, men också havssulor och stormfåglar var det möjligheter att fotografera. Lunnefåglarna samlades på kanten, några till kom flygandes och landade mitt i flocken. Plötsligt bestämde alla sig för att flyga iväg, bara för att det skulle bli lika fullt en liten stund senare.

Då och då hörde jag ett plask, som om någon kastade en sten i vattnet. Tittade jag ned mot vattenytan långt där nere kunde jag se bubblor och en vit skepnad som rörde sig i en båge genom det klara vattnet, upp kom en havssula några sekunder senare. Sälar låg vid ytan för att vila sig till nästa dyk. Den isolerade ön bjuder på ett rikt djurliv längs klipporna.

Lunnefåglar är lätta att komma nära om man sitter på land, på havet där jag sett dem tidigare under seglingen runt Skottland har det varit svårare att få bilder av dem. När de dessutom har sin färgglada näbb är de som gjorda för att fotografera. De är dessutom fredliga, det kan man inte säga om alla djur på ön

Slott vid utseglingen från Kirkwall.

Slott vid utseglingen från Kirkwall.

Torvull

Myr framför en av Fair Isles kyrkor.

Lunnefågel.

Utan vingar kan jag inte rekommendera att hoppandes ta sig ned för sluttningarna.

En lunnefågel landar.

De kan i bland vara trångt där de landar.

In för landning.

Lunnefågel på väg.

Landande lunnefågel.

En lunnefågel är klumpig, det syns inte minst när den landar.

Lunnefåglar startar.

Ofta bestämde flera sig för att komma i väg samtidigt.

Gömsle

Ska du sitta här och se på fåglarna bör du först fråga konstruktören om hur de fäst gömslet i marken.

Flygande lunnefågel.

På väg mot klipporna.

Flygande lunnefåglar.

Lunnefåglarna flyger ofta förbi klippan några gånger innan de bestämmer sig för att landa.

Poserande fågel

Som gjord för att ta bilder av.

Fyr

En av Fair Isles fyrar.

Havssulor

Jag har inte lika stor erfarenhet av hur nära man kan komma havssulorna. Jag bestämde mig för att hålla mig på betydligt större avstånd än när jag fotograferade lunnefåglarna.

Posted in Fototur, Segeltur.