Övernattning på Sølens högsta topp

Att se en solndgång från en topp är alltid en speciell upplevelse, det blir ännu bättre om man sover över på toppen.

Jag har en längre tid tänkt att det skulle vara roligt att övernatta på toppen av Sølen en klar natt. I somras när jag passerade Sølen på min långtur tänkte jag rekognisera för att se om det var några bra platser där man kunde ligga eller om det bara var ojämna stenar. Det toppförsöket blev avbrutet på grund av mycket snö och bilder jag tidigare tagit på toppen avslöjade inte så mycket.Det blev bara att gå upp och hoppas på det bästa.

Denna veckan blev det spått klar himmel och lite vind tisdag och onsdag, det fick bli en extra helg denna veckan. Packningen var ovanligt tung, trots att jag lämnat tältet hemma som inte skulle gå att sätta upp bland klippor och stenar. På grund av osäkerhet runt underlaget hade jag med två liggunderlag i packningen, ett tjockt uppblåsbart för att skydda mig, och ett tunt av cellplast för att skydda det andra liggunderlaget. Dubbla liggunderlag var inte det enda extra som tyngde packningen under denna tur. Extra stabilt stativ, vintersovsäck och dunjacka packades också ned, även om det är mitt i hösten nede i dalen så är det full vinter på toppen.

Jag närmade mig toppen lagom till att de bra fotoljuset började. Bara att ta fram kameran och börja fotografera. Blev upptagen till sent på kvällen, äta middag glömde jag bort. Det blev en lika fantastisk kväll som sist då jag var på den sydliga toppen och fotade i solnedgången, men denna natt skulle jag bli kvar och ligga under stjärnhimmelen och vakna upp när solen passerade horisonten borta över Sverige. Lite norrsken blev det också sent på kvällen, men alltför svakt för att göra sig på bild.

Sølen

Målet i sikte.

Vandring

På väg längs DNTs led mot passet.

Snö

Höst i låglandet, men vid toppen var det vinter.

 

Utsikt med solnedgång

Solnedgång från toppen

Solnedgång

Natt

Nattmörkret sänkte sig över fjällmassivet.

Soluppgång

Jag vaknade till den första ljusningen i öster.

Morgonljus

Äter frukost

Jag har ätit godare frukostar, men sällan med bättre utsikt.

Posted in Korta turer.