Träning i vågor

Ska man ut på världshaven kan man inte bara segla i bra väder eller bara göra det mest nödvändiga när båten gungar som mest.

Sedan jag köpte Tumler har det mest varit segling i bra väder. Vindar och vågor har sällan varit något större problem, i alla fall inte samtidigt. Under våren och sommaren har det varit en hel del segling för nöjes skull, men jag förbereder trots allt en världsomsegling. Därför har jag den här veckan passat på då det blåst friskt och vågorna var tillräckligt höga för att jag ibland inte skulle se över dem när jag stått i sittbrunnen.

Det var förhållanden som inte bjuder på några problem även för en oerfaren på en havsseglare, förutsatt att man seglar med vinden och inte behöver göra några manövrar. Det var inte mina planer. Jag la mig på kryss så högt upp mot vinden som jag kunde. Genuan kan hanteras från sittbrunnen, men jag skulle fram på fördäck för att in rev och byta försegel.

Vågor

Vågorna stänkte runt fören, ibland sköljde de över fördäck där jag stod.

Jag läste tidigare ett blogginlägg om det är bättra att dra alla linor till sittbrunnen eller inte. Personen som skrev inlägget berättade att han träffat en person som tidigare var hobbypilot. Han hade helt slutat med flygning. Istället var det en segelbåt med fall och revlinor vid masten som tog upp all tid. När han fick frågan om varför han helt slutade med flygning som han varit så intresserad av svarade han: ”Flygning är som att jobba på fördäck. Du ska antingen alltid eller aldrig göra det”

Jag fick ny förståelse för det när jag gick fram på fördäck för att ta ut ett rev. Hur man förflyttar sig, står, sitter och ligger på ett säkert och effektivt sätt när allt rör sig är något man måste lära sig. En hand för dig och en för skeppet, men hur gör man när man bara har en hand till varje uppgift? Det är tryggare att bygga upp erfarenheten långsamt när man har möjlighet än att bokstavligt talat kastas ut i det.

Segling bland vågor på dagarna, men på kvällarna åkte kameran fram för fotografering längs strändera.

Tärna

Jag kastade ankar utanför en vik som borde kallas för ”Tärnviken”. Jag har aldrig sett så många tärnor på en och samma plats.

Tärna flyger över vattenytan.

Redo för att fånga fisk.

Tärna

Man ska inte göra som strutsen och stoppa huvudet i sanden. Men vad med att göra som tärnan och stoppa huvudet i vattnet?

Tärna med fisk i munnen.

I Kina dresserar de skarvar för att fånga fisk. Går det att göra samma sak med tärnor?

Solnedgång

Solnedgång bland kobbar och skär.

Myra

En myra njuter av solnedgång och blomsterprakt.

Spindel

Spindel

FIskmås

Fiskmås.

Fiskmås

På tur ut mot havs.

Tärna

Solnedgången blir alltid färgstarkare genom ett teleobjektiv.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Förberedelser inför segeltur, Fototur, Segeltur.