Världens mest fotograferade natur?

Múllafossur är ett populärt motiv, men är det så speciellt?

Múllafossur är kanske det mest fotograferade motivet om man ska tro utbudet av bilder på Instagram. Det slås kanske av Kirkjufjell på Island. Jag hade därför börjat undra om ett på Färöarna är komplett utan ett besök här.

Jag tog cykeln till Múllafossur. Vägen leder nästan helt fram till vattenfallet, men istället för att cykla genom en tunnel valde jag att ta en stig över berget.

Utsiktenvar, som vanligt, storslagen. Man kommer upp på hög höjd och får utsikt över havet. Nedanför sig har man branta klippor. Alla öarna runt omkring går lodrätt, eller i alla fall brant, ned i havet.

Fåglar seglar på vindarna fram och tillbaka. De stora kolonierna som jag sett både i Norge och Skottland har hittills lyst med sin frånvaro. De häckar istället spritt över allt. Kanske är det avsaknaden av rovfåglar som gör att de inte behöver samlas i stora flockar så de tillsammans kan skrämma iväg inkräktare. Eller är det på grund av att det enda rovdjuret jag sett här som kan komma åt fågelbon inte mobbas bort så lätt, men istället uppsöker kolonier.

Färöingarna står på sina traditioner. Deras fiskebåtar av trä ser ut som små vikingaskepp. Rodd i träbåtar verkar vara största sporten. De skrämmer valar in i vikar där de harpuneras och firar sig ned för branta klippor för att få tag på lundefåglar.

Hur var vattenfallet? Så speciellt var det inte. Vandringen dit var bättre, men den missar de flest turister.

Utsikt

Utsikt på väg till Múllafossur.

Utsikt

Utsikt mot havet.

Múllafossur

Múllafossur själv.

Múllafossur

Múllafossur

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

 

Posted in Blogginlägg, Korta turer, Segeltur, Tankar om fotografering.