Ytterligare en dag med (lite) renfotografering

Slutet av helgen bjöd på få bra bilder av renar, men norrsken och en frostiga morgonstunder.

Efter en natt i hängmattan spejandes efter norrsken stod jag upp till en solig morgon, eller rättare sagt, morgonen vaknade till en solig fotograf. Jag vaknar ofta tidigt när jag sover under bar himmel. Jag gick upp innan solen och fotograferade i den kyliga morgonen. Efter en sen frukost gick jag tillbaka upp till Marsfjellet för att se efter den stora flocken jag sett dagen innan. Det blev ännu en dag då jag inte såg några renar  från de högre delarna av fjällmassivet, men att gå tillbaka visade sig återigen ge resultat, den samma stora flocken som jag såg dagen innan höll till i en svacka, men denna gång svårare att komma nära. Det gjorde det svårare att ta bra bilder utan att skrämma dem, men en stor renflock i brunsttid är spännande att följa med på, även om det inte blir så många bilder. Efter en lång väntan på att de kanske skulle flytta sig  till ett bättre ställe började de traska söderut i raskt tempo, jag insåg att jag inte hade en chans att komma i fatt dem innan hög ISO skulle tvinga mig att lägga undan kameran. Det blev i stället återigen en retur till bilen med packningen i solnedgången. Denna gång skulle jag inte tillbringa natten i hängmatta i skogen, nu var det på fjället med utsikt mot norr som gällde.

Jag hittade en lägerplats och rullade ut liggunderlag och sovsäck. Molnen tornade upp sig och det började blåsa. Skulle jag sätta upp tältet? Det blev utan tält och det gav resultat. Innan solen gick upp dök norrskenet upp över fjällen som fotograferades från sovsäcken. En morgon med frost gav också en del fina bilder. Renarna såg jag inte under hela söndagen, bortsett från en ensam ren, men jag kunde ändå vara nöjd med helgens tur.

Soluppgång

Morgonstund har guld i mun.

Höstfärger

Höstlöv

Hängmatta

Lägerplatsen bestod av en hängmatta.

Lekande renkalvar

Renkalvarna har ännu inte förstått hur man ska visa sin styrka på renars vis. Detta såg mer hur som känguruer.

Vandrar tillbaka.

På väg tillbaka efter fotografering.

Norrsken

Norrsken över Marsfjellet.

Ljusning i horisonten

Första ljusningen genom passet i Sølen.

Ljusning i horisonten

Ljung

Frost på ryggsäck.

Det börjar bli kallt på nätterna med frost på sovsäck och ryggsäck.

Ljung

Ljung med frost.

Utsikt

Ren

Blev inte så mycket mer bilder än detta sista dagen denna helg.

Posted in Fototur, Korta turer.