Billiga sovsäckar

Ska du ut på vandring och behöver en sovsäck? Tycker du att många är dyra och undrar varför man inte lika gärna kan köpa en billig sovsäck? Du bör tänka dig för innan du väljer den billigaste.

Billigaste sovsäckarna

De billigaste sovsäckarna kostar under 300 kronor. I den prisklassen hittar du bland annat Weekend Plus G2.

Man behöver inte leta länge i produktbeskrivningen för att förstå en viktig orsak till att sovsäcken är billig. Den har komforttemperatur på 9°C. Det är högt. Speciellt för en sovsäck som väger 1086 gram. Jag hade inte tagit med den sovsäcken på en tur på fjället, även på sommaren. En sommartur i södra Sverige hade varit något annat. I norra Sverige och i hela Sverige från mitten av augusti till början av juni behöver de flesta en varmare sovsäck. Det betyder dyrare.Sovsäck

Kvalitet är en sak som ofta skiljer billiga och dyr friluftsutrustning. Sovsäckar är inget undantag. För att ta reda på kvalitet utan att lägga pengar på att köpa sovsäcken behöver vi läsa tester.

Jag har i mina tidigare blogginlägg om billig friluftsutrustning visat att det kan vara svårt att hitta tester av billiga produkter än dyra. Weekend Plus G2 är inget undantag. Jag hittar varken tester på svenska eller engelska, bortsett från webbutiker där kunder kan skriva om sina erfarenheter från köpet. Dessvärre är dessa ”tester” ofta bristfälliga, bestående av en eller några få meningar. Hur mycket de använt sovsäcken innan de skrev om sina erfarenheter vet man inte. En del skriver om sitt test innan de använt den för första gången. En del ger högsta betyg på grund av att det var snabb leverans.

Någon skriver att kvaliteten är bra. En annan påstår det motsatta, trots att han tar hänsyn till att sovsäcken är billig. Är det värt att betala mer för en sovsäck med bättre recensioner? För mig är det det. Det blir en mindre chansning.

Är det värt att köpa denna billiga sovsäck?

Du har antagligen inte behov av något mer om du åker på träningsläger någon gång per år och sover på ett klassrumsgolv. Ska du använda den ute och dessutom bära den långt i din ryggsäck bör du inte köpa så här billiga sovsäckar.


Exempel på billiga sovsäckar som klarar några minusgrader


Billiga, men inte billigast

Ska man använda sovsäcken på fjället eller en bit in på hösten behöver den ha en komforttemperatur på runt noll grader. Det hittar man inte bland de billigaste sovsäckarna. Går man upp lite i pris till en bit under 1000 kronor kommer de upp som alternativ. Andra sovsäckar med samma temperaturgräns kostar flera tusen kronor. Vad skiljer de billiga sovsäckarna i detta segment mot de dyra?

Vi kan ta Sydvangs Fauske 2C Sleepingbag som nästa exempel. Vad skiljer den mot den betydligt dyrare Rab Neutrino 400?

Rab är ett stort märke som är internationellt känt för att ha god kvalitet. Det ökar chansen för att du blir nöjd med en sovsäck från dem än ett billigare alternativ. Den tryggheten kan det vara värt att betala extra för.

Skillnaden i vikt är ännu en sak man snabbt lägger märke till. Fauske väger mer än dubbelt så mycket. Är det värt att betala flera gånger mer för en lättare sovsäck? För en del är det värt det. Gör man bara någon enstaka kort tur om året vill man kanske hellre spara pengarna till annat. Samtidigt bör du tänka på att sovsäckar håller länge. Den extra vikten är därför något du ska bära med dig på många turer framöver. Det gör att det kan vara värt att inte välja det billigaste, samtidigt som alla vandrare inte uppskattar det lilla extra man får från det absoluta toppskiktet.

Själv använder jag vår till höst Mammut Sphere 3 Season. Den har komforttemperatur på ett antal minusgrader, men rätt kläder och liggunderlag börjar jag inte frysa förrän närmare -10°C. Den är lätt, bara 850 gram. Nackdelen är att den var långt från billig. Med tanke på hur många år jag räknar med att kunna använda den blir priset per tur låg.

Vill du läsa fler tips om sovsäckar? Läs då min långa sovsäcksartikel.

Andra inlägg i serien om billig friluftsutrustning

Billiga vandringskängor

Billiga liggunderlag

Billiga tält

Billiga friluftsbyxor

Billiga ryggsäckar

Billiga regnkläder 

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

 

 

 

 

Posted in Tankar om friluftsliv.