Billiga ryggsäckar

I min artikelserie där jag går igenom tester av billig utrustning och använder min egen erfarenhet för att kritiskt tänka efter om man klarar sig på billig utrustning har nu kommit fram till sista delen. Det är dags för ryggsäckar.

Sidan innehåller sponsrade länkar för Outnorth.

Du hittar en ryggsäck som är tillräckligt stor för att användas på tältturer för en bra bit under 1000 kronor, andra kostar över 4000. Vad skiljer billiga och dyra ryggsäckar?

Generellt kan du räkna med följande

  • En billig ryggsäck håller inte lika länge. Räkna med att sömmar kan gå upp, speciellt i bärsystemet.
  • Billiga ryggsäckar är inte lika bekväma att bära.
  • Mindre genomtänkta detaljer på billiga ryggsäckar. Är det till exempel handtag där det är mest naturligt att lyfta dem?
  • Lättare att reklamera dyra ryggsäckar. Ska de dyra märkena kunna fortsätta vara det är de beroende av att ha ett bra rykte, även om de ibland måste ge kunder ny utrustning.

Exempel på billiga ryggsäckar för tältturer


Nu över till några case.

Trespass Trek 66Vandring

Trespass Trek 66 är billig och, som man hör på namnet, rymmer 66 liter. Det är tillräckligt stort för en tälttur om man har lättviktsutrustning som tar liten plats. Rymmer man inte allt är den tillräckligt stor för att att resten borde få plats om man spänner tält och och liggunderlag utanpå. Som jag skriver i min ryggsäcksartikel så måste man se upp om man förlitar sig på att alltid göra detta, små ryggsäckar är inte gjorda för att bära tungt.

När jag läser tester på Amazon så är det en sak som jag lägger märke till. Det är många som klagar på att den går sönder snabbt. En del har köpt den till att de ska backpacka, men den går sönder innan de hunnit checka in ryggsäcken på första flyget. Eller så är den trasig när de hämtar ut den vid destinationen.

Det är många som gett den högsta poäng, men bakom stjärnorna gömmer sig viktig information. Många ger höga betyg efter första turen. När det är hållbarheten de som gett dåligt betyg klagar på, och det är en mycket viktig sak, så borde man nog inte ge den betyg efter bara en helg. Man borde i alla fall inte ge ett betyg när man precis har packat upp den som några har gjort.

En annan speciell sak jag ser är att många ger bra betyg på grund av att de får plats med mycket saker i den. I förhållande till vad? Är den egentligen större än 66 liter? Vad jag kan se skriver ingen att de tidigare hade en annan ryggsäck som var på 66 liter, men att Trespass Trek 66 är större. Det låter som att de bara använt små ryggsäckar och blir förvånade över att den är större.

Sensmoral: Kan inte säga annat än att Trespass Trek 66 borde man hålla sig långt undan om man ska ut på tur. Om detta är representativt för billiga ryggsäckar så måste du räkna med att lägga mer än 700 kronor för att komma i väg på tälttur. Att behöva köpa en ny ryggsäck så ofta som det verkar som att man måste om man köper denna blir dyrt i längden.


Exempel på billiga dagstursäckar


Vanliga ryggsäckar vs Exped Expedition

Bergans Powerframe, Bergans Alpinist och Norrøna Para Ranger är tre ryggsäckar jag testat i flera år vardera. Jag har inte sett dem som billiga ryggsäckar. I alla fall fram till jag hittade Exped Expedition 100 till 8 000 kronor. Dubbel så dyr som de andra ryggsäckarna.

Vad får man egentligen för den extra kostnaden?

Vikten är låg, 2 650 gram, men den är också mindre än de andra jag nämnt. Vikten är inte exceptionellt låg jämfört med andra ryggsäckar i samma storlek, till exempel Osprey Xenith 105 som väger 2450 gram.

Ryggsäck

Bergans Alpinist

Tyget är har en vattenpelare på 3 000 mm. Vad det innebär kan du läsa i min tältartikel. Du behöver med andra ord inte bry dig om ifall det regnar, packningen i ryggsäcken är torr ändå. I övrigt hittar jag inget som kan försvara det priset.

Jag har sökt efter tester för att se vad som gör den till top of the line. Jag hittade bland annat den här sidan som hade ett test som numera är borttaget. Där kunde man bland annat läsa: ”Belts and pockets on the pack are not made of durable material. So, it is a big drawback for the backpackers who wish to go for all day trail.” Tar du mest korta turer kommer den med andra ord vara länge, men går hela dagsetapper måste du räkna med att köpa en ny om inte alltför länge.

den här sidan kan man läsa: ”Best pack I’ve ever owned” Hur många och vilka har hen ägt? Vad gör den bättre än de andra?

Det är svårt att hitta utförliga recensioner av Exped Expedition där man vet vilken erfarenhet  testpersonen har. Däremot är det lätt att hitta den till lägre pris än vad den i skrivande stund har hos Outoorexperten.

Vad blir sensmoralen av detta? Det verkar som en bra säck, men betala inte 8 000 kronor för den. Läs mer om vad vilka tips jag har att ge om ryggsäckar i mina artiklar Ryggsäck till tälttur och Dagstursäck.

Konklusion

Utrustning

Hilleberg Akto, Norrøna Para Ranger, Mammut Sphere Down -7, Exped Synmat 7 UL och Lundhags Syncro High. På bilden är utrustning med vägledande pris på runt 20 000 kronor. Värt varje krona, för min typ av friluftsliv.

Vad är konklusionen av denna artikel och de andra jag skrivit om billig utrustning?

Ångrar jag att jag ofta har köpt utrustning i topp-, eller i alla fall nästan, toppsegment?

Nej. Jag har blivit stärkt i tron om att det lönar sig i längden att inte köpa det billigaste. Turen blir dessutom roligare med bra utrustning.

När jag gått kritiskt genom det jag köpt får jag också bekräftelse på att man inte okritiskt ska välja det dyraste på grund av att det automatiskt är bäst. I många tillfällen är det lilla extra man får för det dyraste inte värt det, speciellt inte för alla. För din användning kan billigare utrustning vara bättre.

Läs fler inlägg om billig utrustning här: Tält, vandringskängor, liggunderlag, regnkläder och friluftsbyxor.

Andra inlägg i serien om billig friluftsutrustning

Billiga vandringskängor

Billiga liggunderlag

Billiga sovsäckar

Billiga tält

Billiga friluftsbyxor

Billiga regnkläder 

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


Posted in Tankar om friluftsliv.