Är Decathlons friluftsutrustning dålig?

Decathlon säljer frilufts- och sportutrustning billigt. Betyder det att kvaliteten är dålig?

En relativt ny och liten butikskedja i Sverige är Decathlon. De har en del friluftsutrustning i tillägg till utrustning till flera olika sporter som de säljer framför allt i stora varuhus i shoppingområden i utkanten av städer.

Det låter kanske som XXL som har betydligt fler varuhus i Sverige, men det finns en del skillnader. Utbudet av friluftsutrustning är betydligt mer begränsat, de har sina egna märken och priserna är lägre.

Byxa

Quechua, ett av många billiga märken du hittar hos Decathlon.

Det är värt att fråga sig om de låga priserna betyder att kvaliteten är dålig och man borde undvika deras produkter.

Jag har varit en trogen kund hos Decathlon de senaste åren. Orsaken är inte framför allt de låga priserna eller att jag tycker deras produkter är bra.

Jag bor på en segelbåt. Det är praktiskt att veta vad jag kan hitta i affärer innan jag åker dit, oavsett om jag är i Belfast, Funchal eller Pointe a Pitre. På många platser är det svårt att hitta friluftsaffärer. Man vet dessutom inte om de nischat sig på att sälja dyra saker till personer som tycker det är värt att ha dålig utrustning så länge den är trendig.

Decathlon påminner en del om Biltema. De har stora affärer, egna märken och låga priser. Biltemas slogan är ”Varför betala mer?”.

Svaret på den frågan är i bland att man får bättre kvalitet.

Jag har skrivit artiklar om skillnaden mellan dyr och billig utrustning (du kan läsa dem här: Tält, liggunderlag, vandringskängor, ryggsäckar, sovsäckar, regnkläder, friluftsbyxor). Min erfarenhet är att det jag skriver där även gäller för Decathlon. De har inte hittat en mirakellösning i hur man producerar och säljer varor med god kvalitet till låga priser.

Om du läser mina artiklar om billig utrustning kan du se att ibland får du inte bättre friluftsutrustniung om du betalar mer. Läs mitt blogginlägg om billiga friluftsbyxor som exempel.

Bra tält kostar mer än någon tusenlapp. Här ligger kvaliteten till stor del i materialet. Så länge ett billigt märke inte uppfunnit sin egen tältväv som både är bättre och billigare än konkurrenterna kommer de inte kunna hålla priserna nere samtidigt som kvaliteten är god.

Så vad är mina erfarenheter från Decathlon?

Jag har köpt joggingskor som visserligen var billiga, men med sulor som ger dåligt grepp på slätt underlag. Det är stor skillnad i grepp på vått berg mot de som kostar dubbelt så mycket. Jag har köpt bälten till mina friluftsbyxor med spänne som lätt går upp.

Samtidigt har jag köpt byxor och tröjor som är lika bra som de betydligt dyrare varianterna. Om du tänker på ut köpa friluftsutrustning från Decathlon bör du först läsa mina artiklar om billig utrustning och utgå från att det även stämmer på deras produkter.

Jag skulle önska det är XXL man kunde hitta över stora delar av Europa. De har kända märken och bättre kvalitet.

 

Har du kommentarer eller frågor? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.


 

Posted in Tankar om friluftsliv.